Karafa, dekantačná nádoba
Karafa, dekantačná nádoba - slúži na oddelenie ľahkého sedimentu prípadne vínneho kameňa u archívnych vín. Dekantujú sa ako červené tak i biele vína. Dekantačná karafa je z číreho-transparentného skla a naplno odhaľuje farbu a čírosť vína. Pred dekantáciou vína karafu "vyvínujeme" tak, že nalejeme nepatrné množstvo vína do karafy a krúživým pohybom ho vylievame do kalicha. Pri dekantovaní - prelievaní vína do karafy sa víno prevzdušňuje a dosahuje rýchlejšieho otvorenia sa v aróme. Časť sedimentov pri dekantovaní ostáva vo fľaši a časť v dekantačnom lieviku, kde sa zachytáva a usadzuje v jeho spodnej časti./viď časť dekantačný lievik/, Týmto spôsobom dekantácie sa minimalizuje i vniknutie sedimentov pri podávaní vína z dekantačnej nádoby- karafy do pripravených kalichov, čiaš.
Dekantačný lievik
Dekantačný lievik - je súčasťou dekantačnej karafy. Nasadzuje sa do ústia karafy a pomáha pri nalievaní vína- pri dekantovaní. V lieviku sú vyvŕtané dva malé otvory, cez ktoré sa víno vlieva do karafy a steká po stenách karafy, čím vzniká postupné prevzdušnenie /prekysličenie/ vína a dochádza k jeho aktívnejšiemu sa otvoreniu - aróme čím zvyšuje chuťový zážitok. Jedným z poslaní /úloh/ lievika je tiež zabrániť už v prvopočiatočnom nalievaní sedimentu prípadne vínneho kameňa a to tým, že pod vyvŕtanými otvormi je voľná časť, kde sa zachytávajú nežiaduce sedimenty, a tým sa zabráni vniknutiu týchto sedimentov pri prelievaní do dekantačnej karafy a do pripravených kalichov, či čiaš.
Stojan na karafu
Táto pomôcka má jednoduché užitie a to hlavne pri osušení dekantačnej karafy po jej umytí. Karafa sa vloží do stojana dnom nahor. Stojan spoločne s dekantačnou karafou plní tiež dekoračný charakter vo Vašich interiéroch.
Nálievka
Nálievka - zasúva sa do hrdla fľaše po jej otvorení a pomáha pri nalievaní vína. Tak sa zabráni odkvapkávaniu vína z fľaše pri nalievaní do určených vinných kalichov.
Odlievka /Pľuvátko/
Odlievka /Pľuvátko/ - využíva sa hlavne pri väčších degustáciách, keď sa hodnotí viacero vzoriek. Slúži na vyliatie nevypitého vína z kalicha pred degustáciou nasledujúcej vzorky.
Vinné čaše, kalichy, koštovky
Kalich má svoju podlož - podstavec na čom stojí a vravíme mu hovorovo DIENKO. Kalich má i svoje "držadlo" a tou je STOPKA "ŠTÝLOK,STONKA" a kalich dotvára TELO KALICHA. Toto má opodstatnenie i v tom, že z tela kalicha požívame nápoj, stopka slúži na uchopenie kalicha a nezohrieva nápoj našou telesnou teplotou, no a dienko je predurčené na odkladanie kalicha tak, aby stál a mimovoľne sa neprevrhol. Nie je pravdou, že novodobý úchyt za dienko je IN, a nie je správne ani chytať kalich za "podstavec".
Vinné čaše, kalichy, koštovky sú nedeliteľnou súčasťou správnosti, požívania vinného moku a dodávajú pitiu skvelý pôžitok. Traduje sa stáročia že koštovka v objeme 60- 70 ml bola pre vinárov pracovný nástroj vo vinných pivniciach, kde slúžila len na košt "sklepmajstra", či vínko správne zreje v tom či onom sude. Využitie našla všade tam, kde boli stiesnené pivničné podmienky a čo bolo veľmi múdre, i pri koštovaní viacerých odrôd vinár vyšiel s čistou mysľou zo svojho vinného kráľovstva a venoval sa ďalšej činorodej práci. Teraz je koštovka využívaná hlavne ako prezent firiem, ktoré si umiestňujú na tento tvar pohárika vlastné znaky, erby, nápisy. Kalichy a ich triedenie má taktiež význam pri podávaní vín. Spravidla sa v našich podmienkach využívajú kalichy k typom vín biele, ružové, červené a to podľa objemu kalicha. Kalich v objemoch od 140 ml do 200 ml sa využíva pre podávanie bielych vín. U červených vín sa objem kalicha zväčšuje na 250 ml až 350 ml. Víno z Bordeaux sa podáva v osobitných kalichoch o objeme 450 ml. Všetky tieto uvádzané kalichy sú typov TULIP - tulipán zatvorený - a zmyslom je udržať vo vnútri kalicha uvoľnenú arómu. Kalich Burgunder je balónovitého typu - BALÓN o objeme 460 ml. Nesmieme pozabudnúť ani na letné dni, ku ktorým patrí neodmysliteľne ružové víno podávané v 200-260 ml kalichoch typovo znázorňujúce otvorený tulipán. Kto by nepoznal šumivé vína - sekty a šampanské. K tomuto účelu sa používajú štíhle kalichy -FLAUTY v objemoch 150-230 ml. Taktiež je možné použiť aj miskovitý tvar - miska šampanská 200-280ml i keď jej väčšie využitie je ako prípitkový kalich na sladké, ťažšie dezertné vína. Suché Martini a oliva- neodmysliteľná súčasť TV seriálu Mash a s tým tiež spojený slangovo nazvaný kalich "MEŠOVKA" - kalich lievikovitého tvaru 180-210 ml tiež využívaný na miešané nápoje ako koktejl. Výnimka potvrdzuje pravidlo a uplatnenie nachádza sklo otvorených tulipánovitých typov aj v južanských krajinách. EUROKALICH - WINE TESTER ješpeciálne vyrábaný kalich podľa parametrov vinnej veľmoci v objeme 210 ml, H-výška 156 mm D-priemer 67 mm určený k degustáciám, ochutnávkam vín. Pre naše zemepisné šírky je renomovaným výrobcom Rona a.s., ktorá pre tuzemsko distribuuje tieto ako i ostané kalichy prostredníctvom firmy JTF partnership Lednické Rovne.
Čaša! Pod týmto názvoslovím si predstavme nový trend a smerovanie vývoja v Európe, ba i celom svete. Čiaše alebo čaše sú veľkoobjemové kalichy v gramážach alebo ak chceme v mililitroch. Typ Tulip, Balon, Flauta sa nemení. Mení sa však radikálne objem.
Tvar TULIP 450,460,650,670,850,900 ml a pod.
Tvar BALON 650,730,780,900,940 ml a pod.
V dnešných časoch sa už nepodáva kalich nalievaný až po ústny okraj, ale len do tretiny až polovice menovitého objemu,aby sa dalo vínkom v kalichu potočiť a otvoriť arómu vína. Pre naše zemepisné šírky je renomovaným výrobcom slovenského skla Rona a.s., ktorá svoje výrobky šíri do celého sveta a distribúciu pre tuzemsko resp. "naše" Česko-Slovensko zabezpečuje aj prostredníctvom firmy JTF partnership Lednické Rovne.
Je iste fajn, že v sklárskej branži je pestrosť, kreativita, trendovosť a nenastáva tu uniformita, nenosíme rovnaké rovnošaty a ani nie sme "ostrovsky" konzervatívni. A aj keď vo všetkom
je biznis, nakoniec je to dobré, veď predsa z toho žije veľká časť nás všetkých.
A dokedy vydrží trend, smer, nóvum veľkoobjemových kalichov ? Uvidíme - ešte sme len na začiatku- a možno navždy.
To už tu, ale raz bolo a nevydržalo a tak presvedčený viem, že sa bude písať história ďalej.
História o sklárskych technológiách, technikách, krištáľovej tvorbe. História práce so sklovinou. História práce ľudí zo sklárskych hutí, verštatov.
Pevne verím, že SKLO ako i samotné KALICHY, ČIAŠE, KOŠTOVKY či DEGUSTAČKY svorne kráčajúc s VÍNEČKOM budú patriť k veľkým dobrodružstvám poznania svojou čírosťou, krásou a eleganciou. O barovom skle niekedy - inokedy
Len s vínečkom
ísť za métou!
Byť chvost,
čo ide s kométou!
Víno je oheň,
sklo je dym!
Byť dym-
dym s chvostom farebným!
(Z knihy Slovenské sklo, JTF Partnership)